Nieuw jeugdlid Britt, wedstrijdcoördinator Eric, coaches Willy, Maaike, Kirsten en Liesbeth. (Foto: Van Gaalen Media)
Nieuw jeugdlid Britt, wedstrijdcoördinator Eric, coaches Willy, Maaike, Kirsten en Liesbeth. (Foto: Van Gaalen Media) (Foto: Van Gaalen Media)

'Er is veel leven in de brouwerij'

Roeivereniging Amycus timmert al sinds 1987 aan de waterweg. “Momenteel hebben we tussen de 130 en 140 leden. We zijn een echte Twentse vereniging, waarbij saamhorigheid en een sterke band erg belangrijk zijn", vertelt voorzitter Peter van Kesteren. "Amycus is een noaberachtige club, we letten op elkaar, iedereen is heel betrokken. Sociale inbedding is daarbij van belang. Als mensen hier alleen binnenkomen zorgen we ervoor dat ze bij een clubje komen, zodat ze samen kunnen roeien en achteraf samen koffie kunnen drinken. In deze tijd gebeurt dat laatste op 1,5 meter afstand.”

ALMELO / WIERDEN - “De club is destijds ontstaan op initiatief van een aantal notabelen, zoals artsen, advocaten en notarissen. Zij hebben de koppen bij elkaar gestoken om bij het Wendelgoor, waar het zwembad heeft gezeten, te beginnen met een roeivereniging. Toen was het bestemd voor notabelen, nu is dat gelukkig anders. Amycus is een hele brede vereniging geworden.”

Recreatief en topsport

Na de open dag begin september zijn er zo’n 24 aspirant-leden bij gekomen. “We hebben clubleden gemobiliseerd om hen te coachen. Een goede en veilige instructie is belangrijk om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt en om ongelukken te voorkomen."

"Het mooie van roeien is dat het recreatief en als topsport kan worden gedaan. En beide mogelijkheden bieden wij. Als mensen graag recreatief willen roeien kan dat op zaterdag en zondag. Maar trainen voor de bijvoorbeeld kampioenschappen kan ook. Zo zijn Marike en Martine Veldhuis, die hier ook hebben getraind, nationaal kampioen geworden.”

Gewoon doorgaan

“Daarnaast is roeien een sport voor jong en oud. Het kan vanaf je 12e tot je 80ste. Op latere leeftijd worden spellen als basketbal en volleybal soms wat lastiger. Maar roeien kan je ook gewoon doen als wat je ouder wordt en gebreken krijgt. En dat is ook gelijk de kracht van onze vereniging: je ziet hier jeugd, maar ook mensen van in de 70. Dus je kunt vroeg beginnen met roeien en hier lang mee doorgaan. En het spreekt veel mensen aan dat het buiten is. Roeiers houden van buitenlucht, ook als regent gaan ze gewoon door. Niet zeuren, maar gewoon doorroeien.”

Goed bestuur

Inmiddels is Peter al acht jaar voorzitter. “Het is hartstikke leuk om voorzitter te zijn van deze vereniging. Ik vind het mooi om vergaderingen voor te zitten en mensen te helpen als er problemen zijn."

"Wat ook wel eens gezegd mag worden is dat we als vereniging een heel goed bestuur hebben, bestaande uit een goede penningmeester, secretaris, wedstrijdcommissaris en materiaalcommissaris. Als dat allemaal goed voor elkaar is loopt het prima.”

Enorme happening

Naast het roeien zijn er door het jaar heen diverse activiteiten. “Amycus is een gezellige vereniging met een activiteitencommissie die veel organiseert", vertelt Peter. "Zo is er bijvoorbeeld de Elfstedentocht, waarbij 48 uur of nog langer in ploegen geroeid wordt. Dan gaan er begeleidingsauto’s mee, dat is altijd een enorme happening. Ook is er het midzomeravondroeien, Sinterklaasfeest voor kinderen, carbidschieten en barbecues. Bij de muziekmiddag laten alle leden die een instrument spelen van zich horen. En dan zijn er nog de gewone tochten, waarvoor deelnemers met de botenauto om 8.00 uur vertrekken naar bijvoorbeeld Zwolle, daar gaan roeien en om 15.00 uur weer terug zijn. Tot slot geven we clinics voor bedrijven met als afsluiter een barbecue. Maar in deze coronatijd is dat natuurlijk allemaal anders.”

De wedstrijden vinden in deze tijd wel gewoon doorgang. “Onlangs is de Cottwich Almelo Regatta geweest. Daaraan hebben 150 roeiers meegedaan. Coronatechnisch mogen we roeien, dat is niet in strijd met het RIVM-beleid. Op de grond zijn we natuurlijk voorzichtig en letten we heel goed op 1,5 meter afstand. De kantine is gesloten. We vragen leden om in roeikleding hiernaartoe te komen en daarna meteen weer naar huis te gaan.”

Moderniseren

Ondertussen wordt volop vooruitgekeken naar de toekomst. “Het is de bedoeling om te gaan moderniseren: we willen de gebouwen duurzamer maken en kijken naar betere isolatie en duurzame energie." Daarnaast wil Amycus samen met andere verenigingen het omliggende terrein onder handen nemen. “Dus samen met de rugbyclub, duikvereniging en de hondenvereniging zijn we in gesprek met de gemeente om ondersteuning te krijgen, zodat dit een mooie plek wordt. We willen ons graag duidelijker profileren en zorgen dat de omgeving netjes en veilig is, dus wegen zonder gaten en meer verlichting op het terrein."

Regionaal

"Natuurlijk is het ook ons doel om als vereniging te groeien naar een groter hoger aantal leden. Het zou mooi zijn als meer mensen uit Wierden, Goor en Rijssen zich aanmelden, want we willen een regionale vereniging zijn met leden uit diverse plaatsen. Inmiddels hebben we een prachtige vloot met meer dan 100 boten, waarvan er twee net nieuw zijn, dus we investeren ook. Kortom: we zijn er een actieve vereniging waar veel mensen zich prettig bij voelen, er is veel leven in de brouwerij. Belangstellenden kunnen altijd proeflessen volgen of een beginnerstraining van tien lessen à 50 euro volgen. Onze vrijwillige coaches helpen hen graag.”

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over roeivereniging Amycus op de website

www.amycus.nl

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Roeien is voor jong en oud: het kan vanaf je 12e tot je 80ste

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden