<p>Esther Hammink en Najib Amhali over hun liefde voor theater. (Foto: Joost van Baars)</p>

Esther Hammink en Najib Amhali over hun liefde voor theater. (Foto: Joost van Baars)

(Foto: )

Najib en Esther: Liefde voor het theater

In de jaren negentig werden ze beide verliefd op het theater. Cabaretier Najib Amhali (48) brak door als comedy-talent en Esther Hammink (43), nu directeur van het Van der Valk Theaterhotel Almelo, kwam met haar ouders vanuit Brabant naar Twente om een theater te runnen. Meer dan 25 jaar later gaan Najib Amhali en Esther Hammink in gesprek over hun gedeelde liefde voor theater, de charme van Almelo en de kracht van het Theaterhotel.

Almelo - Esther: “Ik ben op mijn veertiende met mijn ouders naar Almelo verhuisd. Mijn eerste theaterervaring was in ons eigen theater, hoe sjiek is dat?” Najib: “Oh echt? Wat geweldig.” Esther: “Ik heb wel vanaf dag één altijd mee moeten werken. Toen ik 4 jaar was, stapelde ik al koekjes en legde ik lepeltjes bij de koffieschoteltjes. Maar dat theater, dat was voor mij echt liefde op het eerste gezicht. Ik weet nog dat ik bij de allereerste voorstelling in het Theaterhotel was: de musical Sweet Charity van Simone Kleinsma in 1991. Wat er op het toneel gebeurde weet ik eigenlijk niet meer. Ik weet alleen dat er iets gebeurde tussen het toneel waarop Simone Kleinsma speelde en het publiek, het leek wel of het licht gaf. Dat gebeurde ook bij jou toen je speelde in Almelo, er gebeurde iets in de zaal.”

Najib: “Dat is wat het theater doet met mensen, er is nog intimiteit. Als je nu om je heen kijkt, iedereen staart op het schermpje van z’n mobieltje. Het eerste wat ik zeg is als ik optreed: telefoons allemaal weg! Want ik wil met het publiek terug naar de essentie van het theater. Jullie en ik. En verder niets.” Esther: “Theater gaat over menselijk contact en volgens mij hebben we dat helemaal niet zo veel meer. Als ik bijvoorbeeld naar jouw optredens kijk hier in Almelo, Najib, dan is dat een hele zaal vol die met elkaar aan het lachen is. Dat is zó mooi. Daarom vind ik ook dat we het theater moeten koesteren.” Najib: “Eens. Als ik zie dat Almelo op de agenda staat is het eerste wat ik denk: Oooooh wat leuk! Ik heb op de toneelschool gezeten met Jeffrey Spalburg uit Hengelo-oo. Jeffrey sprak in onze studententijd op straat in Utrecht mensen aan en vroeg: woar kom ie weg dan? Geweldig. Ik vind accenten dus echt leuk, maar ik kom vooral graag naar Almelo omdat het Theaterhotel ons als artiesten echt in de watten legt. En geloof me, dat is echt niet overal zo. Ik heb wel eens een kaartje moeten kopen voor mijn eigen voorstelling omdat ze me niet herkenden.” Esther: “Dat mensen zich welkom en gezien voelen is zo belangrijk.” Najib: “Ja, en het persoonlijke, dat vind ik ook belangrijk. Ik weet nog dat jij me persoonlijk bent komen halen op ons kantoor in Amsterdam. Ik had dat jaar gewoon zin om dichtbij huis op te treden, even geen Almelo en geen Groningen. Maar als Najib niet naar Esther komt, dan komt Esther wel naar Najib. En het werkt hoor. Er staan grote namen bij jullie.”

Esther: “We doen ons best om Almelo op de kaart te zetten en de ambitie is om dat te blijven doen. Ik vind het belangrijk om een schouwburg in deze stad te hebben en te houden. Wat ik ook heel bijzonder vind is dat we een grote productie als Het Verzet Kraakt hebben gedaan, daarna Stork en in 2018 en 2019 hadden we onze eigen kerstvoorstellingen. Dat hele proces vind ik onwijs leuk om mee te maken. Ook de betrokkenheid vanuit amateurs die naast professionele acteurs meespelen. En alle vrijwilligers die daarbij helpen. Noaberschap vind ik echt het mooiste wat er is. Weet je wat dat is, Najib?''

Najib: “Noaberschap, het komt wel bekend voor, maar wat is het precies?” Esther: ‘Het is buurtgenootschap, dat is echt iets Almeloos. Als iemand hier iets bedenkt, zegt iedereen: ja, leuk, dat gaan we doen! Dan bedenken we eerst wat we allemaal gaan doen en daarna komt pas de vraag: oké, wat kost het en verdienen we er misschien nog iets aan? We werken met elkaar in plaats van tegen elkaar: dat vind ik zo ontzettend leuk aan Almelo.”

Najib: “Dat klinkt inderdaad heel bijzonder.” Esther: “We hebben hier ook veel om trots op te zijn. Door onze hotelgasten hoor je iedere dag opnieuw hoe mensen van buiten onze stad tegen de stad aankijken. De mensen kijken naar boven en zien de oude gevels nog. Ze zijn verbaasd dat je in de winkel nog een kopje koffie krijgt. Voor ons is dat allemaal vanzelfsprekend. Maar gelukkig worden we als Almeloërs ook steeds trotser op onze eigen stad.”

Uit het Almelo Magazine van februari (voordat corona Almelo ook raakte). Het Almelo Magazine is hét magazine over wonen, werken en recreëren. Je kunt een gratis exemplaar ophalen bij onze winkel aan de Grotestraat 118.

door Almelo Promotie

'We doen ons best om Almelo
op de kaart
te zetten'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden