Afbeelding
Foto:

Geld van familie lenen

Algemeen

Als de kopers van een woning niet voor de gehele koopsom een geldlening van de bank kunnen krijgen, kan een familiehypotheek een uitkomst zijn.

Bijvoorbeeld ouders van een koper kunnen op deze manier geld lenen aan een van hun kinderen. Deze familiehypotheek moet, net zoals een geldlening bij een bank, in een overeenkomst of hypotheekakte worden vastgelegd. Hierbij moeten ook afspraken over rente worden gemaakt, welke rente aftrekbaar kan zijn, mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Voorwaarden aftrekbare rente bij familiehypotheek

De rente van een eigenwoningschuld is slechts aftrekbaar als de schuld is aangegaan in verband met een eigen woning of voor het verbouwen of onderhouden daarvan. Ook dient de rente en looptijd van de lening vergelijkbaar te zijn een soortgelijke lening bij een bank. Dit heeft als gevolg dat de lening binnen 30 jaar annuïtair of lineair afgelost moet worden. Bovendien dient deze rente daadwerkelijk betaald te worden.

Schenken

Als ouders een familiehypotheek hebben verstrekt aan een van hun kinderen, hoeven de ouders over de ontvangen rente geen belasting te betalen. Ook kunnen zij het bedrag dat het kind jaarlijks aan rente en aflossen betaalt schenken.
Het is aan te raden daarbij rekening te houden met het jaarlijkse bedrag dat ouders belastingvrij mogen schenken aan hun kinderen.

Indien de rente wordt kwijtgescholden, mag deze rente echter niet door de kinderen worden afgetrokken bij de aangifte inkomstenbelasting.

Kortom, laat u goed informeren als u een lening bij familie of bij de eigen onderneming wilt afsluiten. Als u de lening, bij voorkeur gedekt door een hypotheekrecht, laat vastleggen bij de notaris weet u zeker dat er geen fiscale kleerscheuren worden opgelopen.

Marjolijn Lucassen,

Ter Braak Willems Notarissen

Column Ter Braak Willems Notarissen

Afbeelding
Een buurtdeelkast op de Schelfhorst biedt uitkomst 27 jan, 11:08
Afbeelding
De Lantaarn op stoom met The Doors Undercoversessie 27 jan, 10:44
Afbeelding
Met het volgen van Route 68 valt Het Erasmus te ontdekken 27 jan, 07:19
Afbeelding
Actie Present met Valentijnskaarten 26 jan, 13:00
Afbeelding
Jeugd NK met liefst 330 veldrijders 26 jan, 09:10
Afbeelding
'Bij het groene mbo van Zone. college gaat 't ook echt ergens om' 26 jan, 07:21
Afbeelding
Repair Café de Hagedoorn 25 jan, 15:03
Afbeelding
Nieuwe energie dankzij Open Huis van Kaliber 25 jan, 10:16