De hele maand december klinken er kerstliederen uit de de Grote Kerk.
De hele maand december klinken er kerstliederen uit de de Grote Kerk. Foto: RIKKERT HARINK

Veel kerstconcerten in december

Algemeen

Wie van live gezongen kerstmuziek houdt, kan deze maand maar liefst acht keer zijn hart ophalen. Met name in de Grote Kerk zijn flink wat gratis kerstconcerten te bezoeken, waarbij het zelfs mogelijk is om bij enkele concerten ook mee te zingen. 

Almelo - Ook in de buitenlucht tijdens het Kerstkorenfestival en het Mirrewinterfestival bij het Doepark de Hagen is het genieten geblazen. De St. Georgiusbasiiek wordt gelukkig ook niet overgeslagen en bij de NOACH Kerk kun je zelfs meezingen met het Bach Weihnachtsoratorium. 

Deze zondag 11 december start de kerstconcertenperiode met “Onderweg naar kerst”. Een samenwerking tussen shantykoor de Oostvaarders en het gospelkoor Onderweg. Vanaf 15.00 uur zijn ze te horen in de Grote Kerk. 

Volgende week vrijdagavond, 16 december, staan de vrouwenstemmen centraal in de Grote Kerk. Het vissersvrouwenkoor De Schellevissen is dan te horen met het Fanfare-orkest Wilhemina. Dit belooft een sfeervolle avond te worden, vanaf 20.00 uur start het gratis toegankelijke concert. 

Zaterdagmiddag 17 december wordt het rennen geblazen om niets te missen van alle koren die meedoen met het Kerstkorenfestival van Winters Almelo, dat plaatsvindt in de binnenstad. Loop vooral ook nog even door de Schuttenstraat naar Doepark de Hagen, waar ook nog twee koren optreden in het kader van het Mirrewinterfestival. 

Liever alleen kerstmuziek zonder zang? Ook dan kun je op zaterdagmiddag de 17e in de binnenstad terecht, in de Doopsgezinde kerk is er in het kader van de serie ‘Orgel op zaterdag’ een gratis toegankelijk orgelconcert met kerst- en adventsmuziek. 

Basiliek

Zondagmiddag 18 december zijn de warme klanken van de herenkoren te horen in de St. Georgiusbasiliek. De beide herenkoren Almelo’s Christelijk Mannenkoor en het Almelo’s Mannenkoor hebben de handen ineengeslagen om voor kerst een mooi concert te geven.
Vanaf 16.00 uur kun je gratis komen meegenieten van het resultaat van hun samenwerking. Mocht je echter meer van vrouwenstemmen horen dan is er ook op zondagmiddag in de Grote Kerk om 15.30 uur een optreden van het Roder Meisjeskoor, een jeugdkoor uit het noorden van Drenthe.
Het koor staat bekend als één van de beste koren van Nederland. Ook zij brengen kerstmuziek ten gehore.

NOACH

Zelf actief meedoen kan bij het Weihnachtsoratorium van Bach in de NOACH kerk. Het koor Sursum Corsa voert tijdens een open repetitie op maandagavond 19 december om 20.00 uur een aantal verschillende Weihnachtskoralen uit onder begeleiding van piano. Er zijn boekjes met bladmuziek dus doe vooral mee. 


De laatste donderdag voor Kerstmis zal het Twents Jeugd Symfonieorkest onder leiding van dirigent Carl Wittrock om 20.00 uur in de Grote Kerk een concert geven.
Bijzonder aan dit concert is, dat er ook een groot koor van een middelbare school uit het Hengelo, het Twickelcollege, zal meezingen.

zo 11 dec - Onderweg naar Kerst - Grote Kerk

vr 16 dec - De Schellevissen en Wilhelmina - Grote Kerk

za 17 dec- Kerstkorenfestival / Orgelconcert - Binnenstad

zo 18 dec - Amelose Mannenkoren - St. Georgiusbasiliek

zo 18 dec - Roder Meisjeskoor - Grote kerk

ma 19 dec- Sursum Corsa - NOACH kerk

do 22 dec- TJSO en Twickel College - Grote Kerk

Wat zijn de verschillen?

Het is begrijpelijk dat je door de kerstbomen wellicht het bos niet meer ziet. Elk koor legt zijn eigen accenten en heeft een eigen repertoire. Gelukkig is er genoeg informatie te vinden op www.uitinalmelo.nl in de Uitagenda. De informatie die wij van de koren hebben ontvangen is hier te vinden, dus neem gerust een kijkje. Of bezoek gewoon alle concerten.

Repareren in de Hagedoorn. (Foto: Geert ten Tusscher)
'Variatie aan spullen is altijd verrassend' 4 uur geleden
'Jysk op Woonboulevard Almelo voegt een vleugje warmte aan je eetkamer'
Jysk voegt een vleugje warmte toe 6 uur geleden
Het Natuurhuis heeft een lezing over tuinen én gaat op excursie naar de Dinkeltuin.
Excursies en lezingen 8 uur geleden
Oud-prof Jurrian van der Vaart tekent voor het ontwerp.
Golfclub Almelo krijgt een golfpark 20 feb, 15:02
Afbeelding
Innerlijke vrijheid 20 feb, 12:39
Fotoreportage 14 februari / Telgenborch 
ALMELO

boeken-uitdeel-plan van Kepa. Alle leerlingen en leerkrachten van groep 5 en 6 krijgen het “Geef een boek cadeau” Mees Kees. Groepen 7 en 8 krijgen het Miljonairskind. Er zijn twee verschillende titels hiervan besteld en dat wordt gehusseld in de klas zodat leerlingen onderling kunnen ruilen. De auteur en illustrator Mirjam Oldenhave en Rick de Haas komen workshops geven voor de groepen 5 en 6.
KEPA deelt gratis boeken uit 20 feb, 12:35
Doelman Michael Brouwer van Heracles Almelo hield PSV van een grotere score af. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Brouwer is dé uitblinker bij Heracles 19 feb, 17:00
Afbeelding
Kindermiddag Landschap Overijssel met broodjes 19 feb, 14:47