Foto: Unsplash
aangeboden door Cookinglife.nl

De keuken in 2020: culinaire trends tijdens de lockdown

In 2020 hebben we veel meer tijd om lekker uitgebreid in de keuken aan de slag te gaan. De waarom-vraag is natuurlijk gemakkelijk te beantwoorden (corona!) maar welke trends en ontwikkelingen zijn dit jaar doorgebroken? En zijn deze trends ook lang houdbaar?

Meer tijd en beter keukengerei

Je maaltijd klaarmaken met versproducten: die ontwikkeling is natuurlijk niet helemaal nieuw. Het leidde bijvoorbeeld al tot de complete soeppakketten die bij de verschillende supermarkten in de schappen verschenen. Maar in 2020 ging vrijwel iedereen aan de slag met producten die zo vers mogelijk waren. Deels omdat we nou eenmaal meer tijd hadden door het thuiswerken, deels omdat we op die manier controle kregen over suikers en zouten. Deze worden door voedselproducenten als smaakversterkers toegevoegd aan snel klaar te maken maaltijden.

Om goed te kunnen in de keuken te werken gingen mensen ook massaal op zoek naar betere ‘gereedschappen’ om daar te gebruiken. Behalve professionele messensets, keukenmachines en wokpannen waren ook relatief simpel keukengerei, zoals een mandoline. Hiermee kunnen heel makkelijk groenten fijngesneden worden. Hoewel het niet zo extreem zal zijn als dit jaar, is het waarschijnlijk dat deze trend ook na de coronacrisis nog wel populair blijft.

We gingen gezonder koken

Een hele goede ontwikkeling is dat we tijdens de lockdown veel gezonder zijn gaan eten. Geen junkfood of kant en klaar, maar verantwoorde gerechten. Verantwoord kost nu eenmaal vaker wat meer tijd, maar daar hadden we meer dan genoeg van.

Dat we minder konden sporten zal voor menigeen ook zeker hebben meegespeeld met de overstap naar gezonder eten. Waar de calorieën normaal gesproken nog op de loopband weg gefitnesst konden worden, moesten we nu beter dan anders letten op hoeveel calorieën er binnenkwamen.

Gezonder eten en beter op voedingsstoffen letten is nog maar net begonnen. Vanaf volgend jaar (2021) zal op veel voedselproducten de Nutri-Score verschijnen. Dan is in één oogopslag te zien of een product teveel suikers, verzadigde vetten en/of zouten bevat. Met andere woorden: Gezonder koken en op voedingswaarden letten houdt niet op na de coronacrisis.

Enorme populariteit van bakken

Naast de uitgebreide zelfbereide maaltijden gingen veel mensen ook op andere manieren aan de slag in de keuken. Op facebook en instagram viel niet te ontkomen aan de talloze bananenbroden en zuurdesembroden die mensen met trots lieten zien. Het scheelt dan ook enorm dat je helemaal geen keukenprins(es) hoeft te zijn om een smaakvol baksel uit de oven tevoorschijn te toveren. Het bakken van cakes, taarten en broden was daarom ook ideale bezigheid om samen met kinderen uit te voeren. 

Er zal altijd tijd overblijven om af en toe een cake of taart te bakken. maar of deze trend ook na de coronacrisis nog populair zal blijven is twijfelachtig. Het is dan ook waarschijnlijk dat het enthousiasme weer naar de oude vertrouwde niveau’s terug zal vallen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden