Allerlei historische figuren en beroepen worden gespeeld en uitgebeeld door Hammenaren tijdens het Historisch Schouwspel.
Allerlei historische figuren en beroepen worden gespeeld en uitgebeeld door Hammenaren tijdens het Historisch Schouwspel.

‘Historisch Schouwspel in volle glorie’

Algemeen

De vrijwilligers, acteurs en muzikanten nemen de bezoekers van het Historisch Schouwspel op zaterdag 10 december zo’n 350 jaar mee terug in de tijd naar het jaar 1678. Een periode van wolven, heksen en (bij)geloof. De toenmalige Schout van het Brinkdorp en de dominee konden erover meepraten: striekerieje, geneeskrachtige kunsten, heydenen én… donderpreken. 

DEN HAM – “Na twee jaar afwezigheid is het Historisch Schouwspel op 10 december tussen 13.00 en 20.00 uur in volle glorie terug op de karakteristieke brink in Den Ham”, aldus de organisatie. “Zo’n 150 acteurs nemen de bezoekers mee naar het jaar 1678.” Een roerige tijd, waarin natuurgeneeskunst en toverij niet ongewoon waren. Er gebeurden onverklaarbare dingen. In Den Ham was er het kruidenvrouwtje Swaene Leefers, die druk was met hoefijzers, konijnenpoten en amuletten. 

Over haar wordt in de analen geschreven door de Schout van Den Ham: “Op zekere dag kwam Derck Lamberts uit het veld met een lelijke wond aan een van zijn benen. Wat de gewone gang van zaken was in het dorp weten we niet, maar hij vervoegde zich bij Leeferts Swaene. Zij zal wel bekend gestaan hebben om haar geneeskrachtige kunsten. Daar gekomen ging hij op een tafel of bed liggen en Swaene Leeferts streek langdurig aan één stuk ‘al grommende met de mond’ om het been, verscheijdene krujsen slaand. Een ‘striekert’ dus. De schout van Ommen en Den Ham vond het verstandig om wat verklaringen af te nemen van omwonenden. Niet om nu op verbranding aan te sturen, maar toch. Misschien waren wat dorpelingen enigszins verontrust of, zoals het zo vaak ging, waren er nog rekeningen te vereffenen.”

Was Swaene een heks? Dat wordt duidelijk als ze door haar mede-dorpsbewoners naar de “De Waegh” wordt gesleept. 


Sterfstro

En wat te denken van het volgende voorval: “Jennegie van Dieks is plotseling overleden. Zomaar, mankeer’s niks. De buurvrouw gooit het stro, waarop Jennegie is ingeslapen uit het raam. Het moet verbrand worden, zodat het geen ongeluk meer kan brengen. Je weet maar nooit wat er met het sterfstro aan de hand is: ziekte, ongeluk, kwade geesten…” Had het te maken met een grote groep Heydenen, die zich tijdelijk in het dorp hadden gevestigd? De dominee hield in ieder geval om de haverklap donderpreken tegen hekserij en andere vreemde zaken.


De sfeer van 350 jaar geleden

Deze en nog veel meer verhalen uit de geschiedenis van Den Ham geleden, worden op zaterdag 10 december verbeeld tijdens het Historisch Schouwspel. De Brink in het centrum van Den Ham ademt tussen 13.00 en 20.00 uur de sfeer van 350 jaar geleden. Allerlei historische figuren en beroepen worden gespeeld en uitgebeeld door Hammenaren, waarvan sommigen letterlijk hun eigen voorvader zijn.

Avedan gaat voor meer wijkkamers.
Avedan breidt aantal wijkkamers uit 3 uur geleden
Digitale criminaliteit kost zowel mensen als organisaties jaarlijks veel geld. Gelukkig kunnen we ons goed wapenen tegen onder meer phishing en gijzelsoftware.
Actiedag tegen digitale criminaliteit 22 uur geleden
Afbeelding
Live concert band Greyman in Proeflokaal België 23 uur geleden
Stichting Viadere bestaat uit 16 basisscholen, waarvan 15 in Almelo en 1 in Wierden.
Aandacht voor Viadere 28 mrt, 08:40
Afbeelding
Repair Café in het Noaberhoes goed bezocht 27 mrt, 12:24
Kunst Punt heeft een nieuwe expositie. (Foto: Hubert van Mastrigt)
Tiende expositie in het Kunst Punt Almelo met vier kunstenaars 26 mrt, 12:28
Afbeelding
Ritten met de locomotief op Woonboulevard 26 mrt, 09:43
ZGT scoort met een knuffelberenziekenhuis. (Foto: ZGT)
'Mijn beer is op zijn hoofd gevallen' 26 mrt, 08:30