Brandweer Twente heeft er 25 vrijwilligers bij. In februari volgt een nieuwe wervingsronde. 'Het is echt een opleiding, geen cursus', aldus Wendy Franke.
Brandweer Twente heeft er 25 vrijwilligers bij. In februari volgt een nieuwe wervingsronde. 'Het is echt een opleiding, geen cursus', aldus Wendy Franke.

Brandweer heeft er 25 vrijwilligers bij

Algemeen

Brandweer Twente heeft er 25 gediplomeerde vrijwilligers bij. Na een opleiding van 2,5 jaar zijn ze allemaal geslaagd voor het diploma Manschap en inzetbaar om hulp te verlenen aan de inwoners van Twente. De diploma-uitreiking vond plaats op de Twente Safety Campus op vliegveld Twenthe.

Twente – De nieuwe brandweerlieden komen uit heel Twente. “Almelo, Hengelo, Borne, Tubbergen, Enter, Wierden, Vriezenveen, Hellendoorn, Ootmarsum, Vroomshoop’’, woordvoerder Wendy Franke noemt het hele rijtje op. “Enschede niet, daar is een beroepsbezetting. Maar Boekelo wel.’’ Elk jaar zijn er twee wervingsronden, eentje in augustus en eentje in februari. “We hebben jaarlijks vijftig nieuwe vrijwilligers nodig. Het komt door natuurlijk verloop, maar ook omdat mensen verhuizen of een andere baan krijgen.’’

De opleiding duurt 2,5 jaar en bevat de onderdelen brandbestrijding, technische hulpverlening, incidentbestrijding gevaarlijke stoffen en waterongevallen. Voorheen ontvingen de nieuwe manschappen hun diploma bij hun eigen kazerne, deze keer werd de opleiding gezamenlijk afgesloten. Commandant Stephan Wevers noemt de opleiding ‘aantrekkelijk’. “De opleiding bestaat uit een theoretisch deel, maar ook uit veel realistische trainingen en levensreddende handelingen. ‘Train as you fight’, dus vooral leren door te doen. Dat maakt de opleiding heel aantrekkelijk. We leiden jaarlijks zo’n 50 nieuwe vrijwilligers op, die er mede voor zorgen dat we 24/7 paraat kunnen staan.”

Tijdens de bijeenkomst legden de nieuwe manschappen de eed of belofte af. “Het is serieus werk’’, zegt Wendy Franke. “Je bent geen lid van een voetbalvereniging. Met een belofte of eed spreken de brandweervrijwilligers uit dat zij zich realiseren wat het betekent om als brandweervrijwilliger een maatschappelijke functie te hebben en dat zij zich daarnaar zullen gedragen. Ze zweren of beloven dat ze zich aan de waarden en normen houden die bij een functie binnen de brandweerorganisatie gelden.’’

Werkgevers van de vrijwilligers waren ook uitgenodigd. “Omdat een vrijwilliger bij de brandweer de functie bekleedt naast zijn of haar baan is het belangrijk dat de werkgever weet wat de brandweertaken zijn. Brandweer Twente is de werkgevers bijzonder dankbaar en daarom zijn de werkgevers die avond in het zonnetje gezet.’’ De opleiding van de in augustus geworden kandidaten begint binnenkort. In februari is er weer een wervingsronde. “Op onze website staat aangegeven wat we verwachten en wat de inhoud is’’, aldus Franke.

Afbeelding
Eerste punt Heracles buitenshuis 15 uur geleden
Afbeelding
Sven en Manon officieel gezond lopen-specialist 17 uur geleden
Afbeelding
Almelospeld voor Nol Kok 18 uur geleden
Afbeelding
Kaliber komt met korte cursussen 20 uur geleden
Afbeelding
Informatiemarkt senioren COSBO op de Koornmarkt 24 sep., 09:40
Afbeelding
Twenterand aan kop bij NK Tegelwippen in Twente 23 sep., 18:51
Afbeelding
Toptalenten verbeteren specialistische zorg in ZGT 23 sep., 11:42
Afbeelding
Een passie voor Eagle Claw Kungfu 22 sep., 15:49