<p>Almelo Sociaal is een stichting met vrijwilligers die gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.</p>

Almelo Sociaal is een stichting met vrijwilligers die gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.

(Foto: )

'Ik begrijp die brief van ‘t GBLT niet'

Door Sandra Bakhuis

Vandaag komt Cees binnen bij Almelo Sociaal. Helm in z’n hand, want hij is hier op z’n motor, een Kreidler. ‘Ik begrijp niets van die brief van het GLBT’, begint hij.

Een paar jaar terug was Cees hier ook. Hij liep toen vast met de taal; we konden hem doorverwijzen naar de bieb voor taallessen Nederlands. Die hielpen hem flink, maar deze brief van het GBLT is een brug te ver. Wat is er aan de hand? Cees vroeg om kwijtschelding voor de waterschapsbelasting. Hij is werkloos, dus is die belasting voor hem veel geld. Maar het GLBT schrijft nu dat het verzoek is afgewezen.

Onduidelijke reden

“Ik snap het niet”, stelt Cees. “Volgens mij staat er dat mijn Kreidler meer dan tweeduizend euro waard is. Maar ik heb een rapport voor de verzekering: twaalfhonderd euro is ‘ie maximaal waard.” Ik lees de brief en frons bij de zin: ‘Een van uw voertuigen is meer dan € 2.269 waard of deze grens telt niet bij een of meerdere voertuigen.’ Huh?

Auto én motor in bezit

Ik bel met GBLT. De GBLT-medewerker controleert eerst de identiteit van Cees en vertelt daarna nuchter: “Cees rijdt ook met een Pandaatje, dus heeft hij twee motorvoertuigen op zijn naam. En dan wijzen we kwijtschelding automatisch af.” Ai… Hij tipt nog wel: “Laat Cees ons machtigen om het geld automatisch af te schrijven; zo betaalt hij elke maand een beetje en is hij altijd op tijd.”
Teleurgesteld zie ik Cees even later op zijn motor wegrijden… Tja, we kunnen niet alles oplossen, maar wél duidelijkheid helpen krijgen. Dankzij onze eigen ervaringen helpen we elke week mensen als Cees gratis op weg. Ook u. Bel met 0546 45 69 09 of kijk op

www.almelosociaal.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden