Op de foto van links naar rechts: Voorzitters Joke van Dalen en Josien Stam van Soroptimisten Club Almelo en Melanie Hazelhoff en Saskia Staman van Jonge Moederwerk.
Op de foto van links naar rechts: Voorzitters Joke van Dalen en Josien Stam van Soroptimisten Club Almelo en Melanie Hazelhoff en Saskia Staman van Jonge Moederwerk. (Foto: )

Jonge Moederwerk Avedan blij met waardering Soroptimisten

De Soroptimisten Club Almelo maakt deel uit van een wereldwijde organisatie, die zich inzet voor het verbeteren van mensenrechten, in het bijzonder van vrouwen en kinderen. Naast internationale projecten (zoals ‘Ninos de Guatamala’) steunen ze ook lokale projecten. Het Jonge Moederwerk van welzijnsorganisatie Avedan werd vorige week verrast met tassen vol cadeautjes.

Almelo - ''Zowel het Jonge Moederwerk als de Soroptimisten willen de zelfstandigheid, vertrouwen in eigen kunnen en het sociale netwerk vergroten'', leggen Josien Stam en Joke van Dalen, samen voorzitter van de Almelose Soroptimisten, de link.

De aanstaande moeders werden verwend met een tas vol leuke spulletjes voor moeder en kind.

Verwenartikelen

Angelina (21) straalt ervan als ze de eerste overhandigd krijgt. Boekjes en crème voor de baby, maar ook een door de Soroptimisten gemaakte vlaggenlijn, doucheschuim en andere verwenartikelen. Angelina bevalt eind november en is blij dat ze ondersteuning heeft van het Jonge Moederwerk. ''Mijn begeleider Joëlle helpt mij met dingen die ik moeilijk vind, zoals naar instanties gaan. Ze is bijvoorbeeld mee geweest naar de woningbouwvereniging voor een gesprek, omdat ik nog geen eigen huis had. Andere dingen kon ik prima zelf regelen zoals een kinderwagen uit de Weggeefhoek en veel spulletjes via-via.''

Dat is precies de essentie van het Jonge Moederwerk van welzijnsorganisatie Avedan, weten Saskia Staman en Melanie Hazelhoff van Avedan. ''Als jonge moeders bij ons komen of worden aangemeld, vragen we altijd: Waar loop je tegenaan? Wat heb je nodig om jezelf en je kindje een goede start te geven? Dat kunnen praktische dingen zijn, zoals huisvesting en spulletjes, maar ook onzekerheid of zorgen. Daarin kunnen wij ondersteunen'', leggen ze uit.

Vertrouwen

Avedan heeft goede contacten met onder andere verloskundigen, consultatiebureau en kraamzorg, het wijkteam en ZGT.Angelina was eerst wel wantrouwend. ''Ik heb door slechte ervaringen niet veel vertrouwen in instanties. Maar Joëlle overlegt alles met mij en ik heb zelf de touwtjes in handen, ze doen hier niks achter je rug.''

Juist dat opbouwen van vertrouwen is heel belangrijk, weten Saskia en Melanie die samen met Joëlle en stagiaires momenteel 25 zwangeren en 35 moeders begeleiden. Ze luisteren goed naar wat de moeders willen, ook in wat ze organiseren. Saskia: ''Sommigen willen helemaal niet in een groep dingen doen, maar alleen individuele hulp. Als ze een keer meedoen aan babymassage of ze zijn bij de voorlichting over borstvoeding geweest, dan komen ze toch wel vaker. Er zijn meiden die elkaar hier hebben leren kennen die nu vriendinnen zijn en elkaar steunen als er verdrietige dingen zijn. Dat is heel mooi.''

Omdat Jonge Moederwerk al voor de geboorte van het kindje bij de moeder is betrokken, ontstaat een band. ''Als ze dan later ergens tegenaan lopen, weten ze ons gemakkelijker te vinden. En als wij ons zorgen maken omdat iets niet lekker loopt, kunnen we daar ook over praten en samen een oplossing zoeken'', legt Melanie uit.

De duo-voorzitters van de Soroptimisten horen het instemmend aan. ''Zo werken wij ook. Moeders en kinderen ondersteunen, sterk maken. Niet met de dingen die wij bedenken, maar vanuit de vraag van de vrouwen zelf. En dat is lang niet altijd een zak met geld, het is ook helpen met raad en daad.''

'Mijn begeleider Joëlle helpt mij met dingen dieik moeilijk vind'

door de redactie

Wat is Jonge Moederwerk?

Het Jonge Moederwerk ziet het als haar taak om zoveel mogelijk jonge moeders te ondersteunen bij allerlei verschillende dingen die op hun pad komen. Denk aan hulp op het gebied van financiën, kinderopvang, zwangerschapsbegeleiding en opvoedingsondersteuning.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden