Animato Kwartet
Animato Kwartet Foto: Sarah Wijzenbeek

Animato Kwartet speelt Beethoven, Bosmans en Schubert in Waterstaatskerk, Hengelo op 11 december 2022

zondag 11 december 2022 15:00 tot 17:00

Programma 11 december 2022 Waterstaatskerk 15:00 uur

Animato Kwartet

 

In november 2020 werd het Animato geselecteerd als een van de vier laureaten van de Dutch Classical Talent Award 2021-’22. De jury over dit strijkkwartet: “Vier topspelers met een bruisende energie, ze pakken je in vanaf de eerste noot! Het kwartet staat in dienst van elkaar én van de muziek en is de grote belofte van de Nederlandse strijkkwartetten”. 

Programma’s die het kwartet speelt bevatten zowel de meer klassieke alsook eigentijdse werken, soms speciaal voor het ensemble gecomponeerd. Sinds de oprichting in 2013 heeft het zich razendsnel ontwikkeld tot een aansprekend kwartet.

Het Animato Kwartet heeft het voorrecht te kunnen musiceren op prachtige instrumenten. 

Inga Våga Gaustad - viool, Tim Brackman - viool, 

Elisa Karen Tavenier - altviool, Pieter de Koe -cello 

Programma

L van Beethoven           Strijkkwartet no 4 in C minor, op 18        

Henriëtte Bosmans       Strijkkwartet 

F Schubert                    Strijkkwartet D887,  nr 15 in G groot 

Ludwig van Beethoven: het strijkkwartet no 4, opus 18 in C minor is geschreven tussen 1798 en 1800. Opgedragen aan Joseph Franz van Lobkowitz. Van dit strijkkwartet is geen materiaal gevonden in schetsboeken. En er is nog geen sprake van artistieke rijping, zoals bij de Razumovsky kwartetten.

Het wordt gezien als luchtiger, opener en nog makkelijk herkenbaar binnen de klassieke stijl gecomponeerd.

Henriëtte Bosmans: Strijkkwartet is gecomponeerd in 1927. Van 1927 tot 1930 studeert Henriëtte Bosmans bij Willem Pijper. Haar stijl wordt minder romantisch. Wel meer transparant en kleurrijk. Zij wordt beschouwd als één van Nederlands belangrijkste componisten uit de eerste helft van de 20e eeuw. Zij is naast componist ook pianist, met een glansrijke carrière. Haar stijl is opmerkelijk modern en zij laat zich inspireren door de muzikale voortrekkers van haar tijd, met name Debussy en Ravel. Haar muziek is vooral impressionistisch, met een voorliefde voor onverwachte wendingen in maat- en toonsoort. 

Franz Schubert: het strijkkwartet D 887, nr 15 in G groot is het laatste door Schubert (1826, in 10 dagen) geschreven strijkkwartet. Vanuit dit strijkkwartet gaat Schubert naar zijn magistrale strijkkwintet.

In de muziek zit een sterke polariteit tussen donker en licht, tussen pijn en extase. De muziek transformeert van G groot naar G klein. Met een weidse en emotionele intensiteit.

De focus is op lyrische lijnen en dynamische contrasten worden onderzocht. Het lyrische aspect is belangrijker dan de traditioneel harmonische structuren.