Afbeelding

Meubels opknappen als nieuwe nationale sport: hoe ga je te werk?

Duurzaamheid

Hip, duurzaam en rustgevend: meubels opknappen is een nationale sport aan het worden. Men verkiest steeds vaker de warmte van hout boven de anonieme uitstraling van nephout. Kringloopwinkels zijn populairder dan ooit en de vintage-trend gaat hand in hand met het duurzaamheid denken. Ook worden rommelmarkten druk bezocht en gaat een enkeling zelfs met een busje de Franse brocantes af, om daar een authentieke keukenkast te scoren. Vervolgens komt het renoveergedeelte. Hoe pak je dat aan?

De juiste verf uitzoeken: transparante lak laat het hout spreken

Het schuren van het meubel doe je bij voorkeur met een zogenaamde schuurmuis: een driehoekige schuurmachine waarmee je ook op moeilijke plekken komt. De gedeeltes waar zelfs dit apparaat niet bij kan, schuur je met de hand. Vervolgens ontvet je het hout, dit kan met een scheutje azijn. De juiste verf bestel je bij de oudste ambachtelijke verffabrikant van Nederland: Sikkens. Ontdek het aanbod, zoek een kleur uit die het hout recht aandoet – transparante lak is een veel geziene oplossing – en na een of twee lagen aangebracht te hebben, is je meubel weer fris. Het ziet er niet als gloednieuw uit, maar dat is ook meestal helemaal niet de bedoeling. 

Onder de metalen onderdelen door verven? 

Dat is het opknappen in een notendop. Maar misschien vraagt je nieuwe oude keukenstoel, dressoir of boekenkast om meer aandacht. Zo zijn er scharnieren die soms beter vervangen kunnen worden. Het is sowieso geen gek idee om metalen onderdelen er eerst af te schroeven. Als je die na het verven weer terugplaatst of vervangt, ziet het er allemaal net wat strakker uit. 

Raampjes vervangen is geen hogere wiskunde

Zijn de raampjes in het meubel aan vervanging toe? Heel voorzichtig wip je de plintjes die de ruitjes op hun plek houden, los. Meestal zijn deze vastgemaakt met nageltjes. Je bestelt bij je lokale glashandel de benodigde nieuwe glasplaatjes en zet ze erin, en plaatst de plintjes er weer op. Dit kan ook met houtlijm, dan hoef je niet met een hamer vlakbij het glas de nageltjes terug te tikken. 

Gestoffeerde delen

Retro stoelen hebben niet zelden een bekleding die kapot, muf, gedateerd, vies of gewoon niet je kleur is. Voordat je je Sikkens verf uitzoekt, verwijder je het gestoffeerde gedeelte en vervang je deze met een nieuwe lap stof en breng je eventueel nieuwe vulling aan. Dit is een andere tak van sport, dus is het begrijpelijk als je hier een buur, vriend of familielid voor in laat vliegen. Neem de proef op de som, scoor ook eens een tweedehands meubel en ga aan de slag: een rustgevend werkje met bevredigend resultaat – en misschien ook wel je nieuwe hobby.

Deze redactionele bijdrage valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Pedro Swier (Algemeen Directeur Vredehof), coördinator Elise Meenderink, voorzitter Marijke van Heeswijk, de cursisten van Hospice Leendert Vriel Almelo en de trainer Ronald Alferink van Nu-z11.
Hospice ontvangt donatie van Vredehof Donatiefonds 6 uur geleden
Afbeelding
'Almelose haven is van levensbelang' 2 mei, 15:46
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Rondstruinen op Woonboulevard 2 mei, 12:29
Afbeelding
Almelo herdenkt en viert vrijheid op 4 en 5 mei 2 mei, 09:48
Het projectkoor van Toonkunst Almelo verzorgt een herdenkingsconcert.
Bijzonder 4 mei concert in basiliek 1 mei, 12:33
'Hoog bezoek' op het Erasmus.
Erasmus: 'hoog bezoek' 1 mei, 08:39
ALMELO (NED): WIELRENNEN: 27 APRIL
Foto gemaakt tijdens de Koningsdag Ronde van Almelo
Emiel Jansman wint Koningsdagronde Almelo 30 apr, 14:45
Afbeelding
Vele activiteiten bij Actief Almelo 30 apr, 12:19