Vrijwilligers helpen de maatschappij en doen nieuwe contacten op.
Vrijwilligers helpen de maatschappij en doen nieuwe contacten op. Foto:

Avedan houdt een Vrijwilligersmarkt

Algemeen

“Lijkt het je leuk om vrijwilliger te worden in Almelo? Maar heb je geen idee welk vrijwilligerswerk bij je zou passen en waar je terecht kunt? Op de Vrijwilligersmarkt op zaterdag 7 oktober kun je vrijblijvend kennis maken met een kleine 30 organisaties die op zoek zijn naar mensen die zich belangeloos willen inzetten. Dat kan al vanaf een uurtje per week’’, aldus Avedan.

Almelo - Almelo heeft een heel ‘leger’ aan vrijwilligers. Alleen welzijnsorganisatie Avedan kan al rekenen op een kleine 300 mensen die zich inzetten voor inwoners. Vrijwilligersplatform Almelo voor Elkaar, onderdeel van Avedan, matcht jaarlijks zo’n 280 keer vraag en aanbod aan elkaar. “Maar we merken dat mensen die vrijwilliger willen worden het ook fijn vinden om op een laagdrempelige manier live kennis te maken met organisaties, zodat ze kunnen voelen of er een match is. Door corona hebben we dit natuurlijk een paar jaar niet kunnen doen, maar vorig jaar hebben we de draad weer opgepakt’’, meldt coördinator Crista ten Hove van Almelo voor Elkaar.

De organisaties die zich presenteren op de Vrijwilligersmarkt zijn heel gevarieerd. Van lokale omroep tot Leendert Vriel, van Stedelijk Museum tot Humanitas, Fietsersbond en Avedan Buurtbemiddeling. “Het mooie is dat je als vrijwilliger echt kunt kiezen hoe vaak je inzetbaar wilt zijn. Bij het ene vrijwilligerswerk ben je een paar uur per week kwijt, bij het andere zet je je bijvoorbeeld flexibel in of een uurtje per week. Vrijwilligerswerk is echt niet alleen te doen voor mensen die niet (meer) werken, we matchen ook veel jongeren aan een mooie klus bijvoorbeeld studenten van het ROC die dit in hun 60 uur snuffelstage doen. Veel vrijwilligers geven aan dat ze er voldoening van krijgen omdat ze er toe doen in het leven van anderen.’’

De meest gestelde hulpvraag op Almelo voor Elkaar is van mensen die een maatje of gezelschap zoeken: meer dan de helft van de aanmeldingen gaat over dat onderwerp. Daarom is op de Vrijwilligersmarkt een apart Maatjescafé ingericht, waar mensen terecht kunnen die wel een maatje willen zijn voor een andere Almeloër. In dit Maatjescafé zijn onder andere De Zonnebloem, Mantelzorg Almelo, Humanitas en Almelo voor Elkaar aanwezig. De Vrijwilligersmarkt en het Maatjescafé zijn op zaterdag 7 oktober van 11.00 tot 13.00 uur in de bibliotheek.

Repareren in Repair Café Windmolenbroek.
Rollator en meer spullen gerepareerd in Noaberhoes 9 uur geleden
Acoustrio komt naar België. (Foto: Ed Step)
Boekenmarkt met muziek bij België 7 mei, 14:02
Het Almelo's Overdag Koor kan zeker nog nieuwe zangeressen gebruiken.
'Het vergt best een beetje scholing' 7 mei, 11:53
Afbeelding
Lees de nieuwe editie van Almelo's Weekblad 7 mei, 08:00
Opgave voor de excursies gaat via: windtalmelo@outlook.com.
Natuurhus zorgt voor lezingen en excursies 7 mei, 08:00
Een ontgoochelde Jizz Hornkamp zoekt de fans op. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Ontluisterende nederlaag Heracles 6 mei, 15:06
Afbeelding
Bijzondere warming-up Oald Stars 6 mei, 13:55
 Declan Trezise wint, voor Oded Kogut en Coen Vermeltfoort. (Foto: Herbert Huizer)
Australiër Declan Trezise wint Ronde van Overijssel 6 mei, 13:05